Afbeelding: West8
de ambachtsman
Pieter 
‘Waarom ga je niet op Het Nautisch Hoofdkwartier werken?’, vroeg z’n partner Frank. ‘Daar voel je je vast thuis.’ Pieter (50) is een echte ouderwetse ambachtsman. Timmeren, schilderen, metaal bewerken, zelfs masten repareren: Pieter kan het. Vanuit De Scheepswerkplaats in de Medemblikkerloods is hij actief betrokken bij het in stand houden van diverse schepen in de Museumhaven. Hij vindt het werk geweldig.
Afbeelding: West8
Afbeelding: West8
Hij moet eerlijk toegeven: hij had zo z’n twijfels. Pieter kwam op Het Nautisch Hoofdkwartier terecht, vlak na de komst van het stadhuis. Hij was sceptisch, zoals meer betrokkenen bij de Museumhaven. De parkeerruimte en bereikbaarheid, bijvoorbeeld. Of geluidsoverlast van zijn werkzaamheden en andere havenbedrijvigheid. Dat de gemeentemedewerkers het hele gebied zouden overnemen, waardoor er eigenlijk geen ruimte meer zou zijn voor de nautische geschiedenis en toekomst op de werf.

Nu, zo’n acht jaar later, weet hij dat het anders is. Het parkeerprobleem bestond sowieso niet, dankzij de ontwikkeling van Buitenveld. Ook lukte het om via die kant Willemsoord en Het Nautisch Hoofdkwartier goed bereikbaar te maken.

Qua mensen: ja, het was even wennen, even snuffelen aan elkaar. Er moesten wat obstakels worden overwonnen. Maar ze zijn echt goede buren geworden. Regelmatig komen de medewerkers bewonderen wat voor werk hij aan het doen is. Pieter is blij met z’n publiek en toont trots zijn projecten. Ook de wethouder komt nu regelmatiger langs, en daar kan hij goed mee praten. Het is er echt eentje met verstand van de haven en werkzaamheden. Het is fijn dat die korte lijntjes zijn ontstaan. Zo weet je tenminste bij wie je terecht kunt, als je nog eens ergens tegenaan loopt.

Andersom komt Pieter vaak een bakkie koffie drinken in de publieksruimte van het stadhuis. Je ziet ook daar dat er gewerkt wordt, vol ambitie. Voor een mooie toekomst van de stad. Het is een fijne plek, vindt hij. Niet te klein, niet te groot. De ruimte wordt door de Museumhaven ook regelmatig gebruikt voor nautische tentoonstellingen en evenementen. Samen met de publieksafdeling maakt Pieter er als bestuurslid altijd weer iets moois van.

Z’n partner had gelijk: Pieter voelt zich compleet thuis op Het Nautisch Hoofdkwartier.
Een blik in de toekomst

de gemeentemedewerker

Zeynep
Het is 2030. Het Nautisch Hoofdkwartier draait op volle kracht. Hijgend parkeert Zeynep (41) haar fiets in de stalling. Ze is wat aan de late kant vandaag.
Lees meer

DE TOERIST

Ilsa en Markus
Terwijl Zeynep geniet van haar werkplek, kijken Ilsa (62) en ­Markus (67) uit het Duitse Styrum hun ogen uit op de leugen­bankjes langs de Boerenverdrietsluis. De bootjes blijven maar varen.
Lees meer

Jonge krachten

Jesse en Fenna
Voor mbo-verpleegkunde student Fenna (20) en haar vriend Jesse (25), droneonderzoeker bij de Koninklijke ­Marine, is de Kleine Werf op Willemsoord ideaal.
Lees meer
blijf op de hoogte
Vul hieronder uw e-mailadres in:
Ik ga akkoord met dat Het Nautisch Hoofdkwartier mij via e-mail op de hoogte houdt van de ontwikkelingen omtrent Het Nautisch Hoofdkwartier.
Bedankt voor uw aanmelding. 
‌We houden u op de hoogte.
aanmelden
downloads
- Concept document - 5.6 MB
Perscontact
Ferdinand Vreugdenhil
Directeur Zeestad B.V.
Facebook
Disclaimer: afbeeldingen dienen slechts ter illustratie van het concept.