Afbeelding: West8
De toerist
Ilsa en Markus 
Terwijl Zeynep geniet van haar werkplek, kijken Ilsa (62) en Markus (67) uit het Duitse Styrum hun ogen uit op de leugenbankjes langs de Boerenverdrietsluis. De bootjes blijven maar varen. Het echtpaar kijkt naar de mensen, naar de boten, naar hun gestuntel of juist hun stuurmanskunsten. Ze genieten van het schouwspel en weten ook dat ze in het najaar terugkomen voor de vijftiende editie van de Traditionele Schepenbeurs. Als oud-binnenvaartschipper is Markus gek op historische schepen en heeft hij Ilsa met het virus besmet.
Ilsa en Markus komen met enige regelmaat in Den Helder. Ooit begonnen, toen Ilsa in haar jeugd voor de ‘Frischluft’ naar Julianadorp op vakantie ging. Later gingen ze samen. Sinds die tijd hebben ze de stad enorm zien ontwikkelen, tot een plek waar ze steeds vaker naartoe wilden komen. Waar ze zelfs overwegen om een huis te kopen als Ilsa met vervroegd pensioen is. Vroeger gingen ze met de camper, maar sinds er een viersterrenhotel is gevestigd op Willemsoord, overnachten ze daar toch liever. Iets meer luxe.

Ze zijn gek op de omgeving van Het Nautisch Hoofdkwartier. Urenlang kijken naar de werkzaamheden in het schuine dok, de schilderwerkzaamheden aan botters, een bezoekje aan het Reddingmuseum Dorus Rijkers en drinken ze graag een borreltje in ’t Schipperscafé om de sterke verhalen te horen. Ook proberen ze hun bezoek veelal te laten samenvallen met historische evenementen op de werf. Het Historisch Weekend, Vis op de Plint. Prachtig die demonstraties van oude ambachten door figuranten, op de plek waar het ooit ook allemaal echt gebeurde. Levende historie, waar Ilsa en Markus zich gelukkig bij voelen.
Een blik in de toekomst

de gemeentemedewerker

Zeynep
Het is 2030. Het Nautisch Hoofdkwartier draait op volle kracht. Hijgend parkeert Zeynep (41) haar fiets in de stalling. Ze is wat aan de late kant vandaag.
Lees meer

de Ambachtsman

Pieter
‘Waarom ga je niet op Het Nautisch Hoofdkwartier werken?’, vroeg z’n partner Frank. ‘Daar voel je je vast thuis.’ Pieter (50) is een echte ouderwetse ambachtsman.
Lees meer

Jonge krachten

Jesse en Fenna
Voor mbo-verpleegkunde student Fenna (20) en haar vriend Jesse (25), droneonderzoeker bij de Koninklijke ­Marine, is de Kleine Werf op Willemsoord ideaal.
Lees meer
blijf op de hoogte
Vul hieronder uw e-mailadres in:
Ik ga akkoord met dat Het Nautisch Hoofdkwartier mij via e-mail op de hoogte houdt van de ontwikkelingen omtrent Het Nautisch Hoofdkwartier.
Bedankt voor uw aanmelding. 
‌We houden u op de hoogte.
aanmelden
downloads
- Concept document - 5.6 MB
Perscontact
Ferdinand Vreugdenhil
Directeur Zeestad B.V.
Facebook
Disclaimer: afbeeldingen dienen slechts ter illustratie van het concept.